„Witaminowy zawrót głowy”

„Witaminowy zawrót głowy”

W dniu 31 października br. Stowarzyszenie Miłośników Miejscowości Radacz zakończyło działania zaplanowane w projekcie pn.: „Witaminowy zawrót głowy” realizowanym w ramach Programu Grantowego Danone „Masz Pomysł? Podziel się Posiłkiem”. Koordynatorami projektu były Panie Elżbieta Niepelt i Agnieszka Lewicka. Partnerami projektu byli: Urząd Miejski w Bornem Sulinowie, Fundacja im. St. Karłowskiego i Gospodarstwo Ekologiczne w Juchowie, Centrum Kultury i Rekreacji w Bornem Sulinowie, Filia Miejskiej Biblioteki Publicznej w Radaczu oraz osoby prywatne.
Głównymi celami  projektu było: dożywianie dzieci oraz poznanie zasad zdrowego odżywiania i jego znaczenia dla rozwijającego się organizmu, manualne usprawnianie dzieci, propagowanie zachowań przyjaznych środowisku, popularyzacja aktywnych form spędzania czasu wolnego  oraz integracja społeczności lokalnej. Beneficjentami projektu była 36 –  osobowa grupa dzieci w wieku od 4 do 13 lat z Radacza. W ramach projektu dzieci otrzymywały wartościowe podwieczorki, uczestniczyły w zajęciach z edukacji zdrowego żywienia  prowadzonych przez Panią Ewelinę Wieczorek z Poradni Zdrowia w Szczecinku,  w zajęciach kulinarnych prowadzonych przez Panią Agnieszkę Lewicką – instruktora Świetlicy w Radaczu. Były też zajęcia z zakresu edukacji ekologicznej i uprawianie działki warzywnej. W ramach projektu dzieci  przygotowały poczęstunek na uroczystość Dnia Matki oraz  imprezy plenerowe takie jak: Dzień Dziecka, Turniej sportowo-rekreacyjny i I Rodzinny Festiwal Dyni. Uczestnicy projektu sami planowali jakie dania będą przygotowywać,
a następnie przy pomocy Pani Agnieszki i rodziców realizowali swoje pomysły, wymyślali nazwy i chętnie częstowali zaproszonych gości.  Na  Dzień Matki został przygotowany deser pod nazwą „Serce Mamy” (ciasteczka  w formie serca z bitą śmietaną, owocami i galaretką) sałatka owocowa „Rajski ogród” oraz przepyszny tort udekorowany czerwonym sercem i owocami. Na pozostałe imprezy uczestnicy piekli smakowite ciasteczka, przygotowywali sok z marchwi uprawianej na naszej ekologicznej działce, apetyczne „wiosenne kanapki” ciasto z owocami,  napoje owocowo –  ziołowe zwane „eliksirem życia”. Było też mleko, sałatki  warzywne, serowe koreczki wykonane z produktów  przekazanych  nam przez Gospodarstwo Ekologiczne w Juchowie. Natomiast na Festiwalu Dyni oprócz dań przygotowanych przez samych mieszkańców były  dania przygotowane przez nasze dzieci: chipsy bananowe, susz z jabłek, „wesołe” ciasteczka, grillowane jabłka i cukinie, surówki oraz kiełbaski pieczone na ognisku. Równie smaczne i wymyślne dania powstawały podczas warsztatów kulinarnych, np. pizza, kiełbaski zapiekane w cieście francuskim, dania jarskie (naleśniki, makaron z musem truskawkowym, racuchy, ciasto drożdżowe, różne sałatki, koktajle, soki ze świeżych owoców i warzyw oraz desery owocowe). Oprócz zajęć kulinarnych organizowaliśmy zajęcia sportowe, piesze wędrówki, gry i zabawy plenerowe.
W ramach edukacji ekologicznej odbywały się piesze wędrówki, rozmowy na temat zagospodarowania odpadów z kuchni oraz poszanowania zwierząt domowych. Elementem tych działań była m.in. wycieczka do mini gospodarstwa  Państwa Edyty i Wojciecha Terleckich zamieszkałych w Radaczu. Dzieci miały okazję pojeździć konno i zobaczyć w jakich warunkach żyją i z jakim szacunkiem gospodarze traktują swoje zwierzęta: konie, psai ptactwo domowe. W trakcie realizacji zadania staraliśmy się przekonać dzieci i ich rodziców, że warto by w diecie dominowało to, co rośnie u nas i że jedząc świeże, sezonowe produkty możemy delektować się pełnią smaku i wykorzystać w pełni ich wartości odżywcze. Dzieci uczestnicząc w zajęciach wyrabiały w sobie dobre nawyki żywieniowe, poznały szereg produktów, smaków i dowiedziały się jaką magiczna moc mają dla ich zdrowia. Wspólne przyrządzanie posiłków było dla nich wspaniałym doświadczeniem. Wymiar edukacyjny połączony był z twórczym działaniami i zabawą. Dzięki różnego rodzaju samodzielnym zadaniom dzieci poznawały zasady panujące w otoczeniu oraz reguły współżycia kuchni, pracy w grupie, podziału obowiązków i rozplanowania czasu potrzebnego do przygotowania danej potrawy. Jednym słowem nabywały umiejętności tak potrzebnych w dorosłym życiu. Ponadto uczyły się jak zdrowo i aktywnie spędzać czas wolny od zajęć szkolnych.
Uroczyste zakończenie projektu dla uczestników i ich rodziców odbyło się 19 października br.. Był tort z nazwą projektu oraz inne smaczne dania. Dzieci otrzymały upominki i nagrody zakupione przez partnera – Urząd Miejski w Bornem Sulinowie. Natomiast ostatnim działaniem było przygotowanie przez uczestników przedziwnych, ale smacznych  i wartościowych potraw na zabawę „Halloween” dla wszystkich dzieci
 z Radacza.

Elżbieta Niepelt
– prezes Stowarzyszenia Miłośników
Miejscowości Radacz

PrintFriendly and PDF